VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Apie KONSTELIACIJŲ metodą

family+constellation+tree-v.sm-1.jpg

SISTEMINĖ ŠEIMOS KONSTELIACIJA (IŠDĖSTYMAS) – vienas iš pačių progresyviausių praktinės psichologijos metodų, naudojamas plataus problemų spektro sprendimui, įvairiose žmogaus gyvenimo srityse: psichologinės gerovės ir sveikatos, santykių su artimaisiais, darbo ir mokymosi problemų klausimai ir kt.
Šis metodas leidžia atrasti ryšį tarp to, kas vyksta Jūsų gyvenime ir Jūsų šeimos, giminių, protėvių gyvenimuose; nustatyti tarpusavio ryšius tarp žmonių, įvykių, aplinkos ir jų įtakos Jūsų likimui. Taikant konsteliacijų  metodą, per trumpą laiką įmanoma atrasti problemų kilmę ir transformuoti savo gyvenimą norima kryptimi.
 
.
KAM REIKALINGA KONSTELIACIJA?

Paprastai žmonės kreipiasi į sisteminį terapeutą (atlieka konsteliaciją), kai jaučia, jog jiems reikalingas gilesnis požiūris į situaciją arba, kad jų klausimas/problema neišsispręs „įprastais“ metodais.

Susidūrę su gyvenimiškais sunkumais, pradžioje mes bandome tvarkytis su jais sąmoningos racionalios analizės pagalba. Mes galvojame: kas vyksta? Ką galima su tuo padaryti? Kai kurias situacijas iš tiesų galima išspręsti tokiu būdu. Tačiau dalis mūsų problemų egzistuoja pasąmoniniame lygyje. Ir kai mes racionaliai bandome išanalizuoti tokias situacijas, atsiduriame aklavietėje, nerasdami sprendimų arba randame, tačiau jie kažkodėl neveikia (rasti sprendimai neduoda rezultato).

Kaip pavyzdį galima paimti pasikartojančias gyvenimiškas situacijas – scenarijus. Moteris palieka savo mylimus vyrus, kai tik jie jai pasiperša – nors jai ir atrodo, kad ji nori ištekėti ir sukurti šeimą. Vyras išgyvena savo ketvirtojo verslo žlugimą – vis kažkas atsitinka, kai tik pasiekiamas tam tikras pelno lygis. Kitas situacijos pavyzdys, kai atsiduriama aklavietėje – nuolatiniai simptomai be matomos patologijos: „jau keletą metų mane vargina galvos skausmai, gydytojai viską ištyrė, tačiau nieko nerado“.

Sąmoningos ir nesąmoningos psichikos dalių santykis metaforiškai vadinamas ledkalniu, kurio viršūnė, kurios ne daugiau kaip 1/10 dalies kyšo iš vandens (sąmonė), o visa kita yra paslėpta po vandeniu (pasąmonė). Konsteliacijos kreipiasi būtent į pasąmoninį lygį. Šio metodo pagalba mes galime apšviesti dalį tos tamsios srities, pamatyti mūsų reakcijų priežastis, įsisąmoninti paslėptas galimybes.

Konsteliacijos gerai padeda tais atvejais, kai žmogui sunku aiškiai suformuluoti problemą. Konsteliacijos labiau dirba su jausmais ir vaizdiniais nei su žodžiais ir loginėmis konstrukcijomis. Tam, kad pradėti konsteliaciją neretai užtenka tik temos (pvz., „mano santykiai su vyru“, „mano galvos skausmai“, „aš ir mano verslas“). Konsteliacijų procese galime atrasti sprendimus, kurie yra nepasiekiami mūsų kasdieniniam sąmonės lygiui.  

Antra svarbi konsteliacijų metodo ypatybė – galimybė pažiūrėti į problemą iš sisteminės pusės. Galima sakyti, kad kiekvienas žmogus yra visos savo šeimos sistemos atspindys: suvokiame sąmoningai mes tai ar ne, tačiau nešame savyje dalelę tėvų, senelių ir t.t.  Mūsų protėvių gyvenimo įvykiai įtakoja ir mūsų gyvenimą,  net jei nesame pažįstami su šiais žmonėmis ir nieko apie juos nesame girdėję. Daugumos mūsų sunkumų šaknys yra randamos šeimos istorijoje ir perduodamos iš kartos į kartą.
Kažkokia konkreti situacija žmogaus gyvenime gali savyje vienu metu nešti tiek individualų, tiek sisteminį sluoksnį. Pvz., jaunas vyras kenčia nuo lošimų priklausomybės. Peržiūrėjus situaciją individualiame lygyje tampa aišku, kad tai yra jo būdas pabėgti ir pasislėpti nuo nesėkmių, su kuriomis jis susiduria darbe ir šeimyniniame gyvenime. Tačiau taip pat mes sužinome, kad jo tėvas kentėjo nuo priklausomybės alkoholiui, o tėvo brolis mirė nuo narkotikų perdozavimo. Konsteliacijoje galime pamatyti, koks ryšys yra tarp šių šeimos įvykių ir kur yra sprendimo resursas. Perėjimas į sistemninį lygį praplečia požiūrį į situaciją ir kreipimosi į ją galimybes.

Taigi, konsteliacijų metodas taikomas tais atvejais, kai norint išspręsti problemą, svarbu pamatyti situaciją nesąmoningų procesų lygmenyje ir/arba atpažinti sisteminę įtaką, t.y. mūsų protėvių likimų įtaką mums.
.
.
KOKIAIS ATVEJAIS YRA PRASMINGA ATLIKTI KONSTELIACIJĄ (SITUACIJOS/PROBLEMOS/KLAUSIMO IŠDĖSTYMĄ)? 

Atlikti konsteliaciją yra prasminga, kai egzistuoja tokia situacija, kurią Jums norėtųsi pakeisti (arba ištyrinėti, arba giliau suprasti) ir kai yra pagrindo manyti, jog šios situacijos šaknys kyla iš Jūsų šeimos sistemos. Tai, kad situacija savyje talpina (neša) sisteminį charakterį, gali pajusti konsteliatorius (konsteliacijų metodo specialistas), į kurį Jūs kreipiatės konsultacijos. Tai galite pajusti ir Jūs, dalyvaudami seminare su konsteliacijomis – ne tam, jog išspręstumėte savo asmeninį klausimą/situaciją, o tam, jog gautumėte praktinį patyrimą ir pajustumėte, kaip vyksta konsteliacijos ir ar verta Jums atlikti savo asmeninę konsteliaciją. Kad situacija turi sisteminę priežastį galima įtarti, jei ta pati situacija kartojasi jau ne pirmą kartą.  Arba jei panaši į situacija iškilo kažkuriam iš Jūsų artimųjų. Apskritai, jei situacija Jums yra svarbi, visuomet galima pabandyti ištirti ją konsteliacijos metodo pagalba. Kažkokią vertingą informaciją šio proceso eigoje Jūs bet kokiu atveju gausite.
.

KAIP VYKSTA ŠEIMOS KONSTELIACIJŲ SESIJA?

Darbas vyksta 5–25 žmonių grupėje. Klientas, norintis jo klausimo išdėstymo, išrenka iš grupės kelis dalyvius-pagalbininkus, kurių paprašo laikinai būti jo šeimos narių atstovais. Tuomet, vadovaudamasis savo pojūčiais,  pastato juos rato viduryje  – kartu ar atskirai, toliau ar arčiau vienus nuo kitų.

Čia niekas nevaidina ir nesistengia kažko nuo savęs pavaizduoti – išdėstyme dalyvaujantys asmenys tiesiog pradeda jausti tam tikrą santykį su jų vieta, kitais dalyviais ir gali perduoti bei išreikšti atsiradusius pojūčius, emocijas. Išdėstymo  esmė ta, kad jis atspindi realų kliento šeimos sistemos vidinį procesą – kartais atstovai pradeda stovėti, jaustis ir elgtis analogiškai realiems kliento sistemos nariams.

Per dalyvių pojūčius, išdėstytą paveikslą bei pasakytas frazes, atsiskleidžia naujas supratimas apie tai, kaip jaučiasi kliento  šeimos nariai ir kas vyksta jų gyvenime. Pats klientas beveik visada atpažįsta ir išgyvena tikrą, dažnai anksčiau buvusį nesuvoktą, jo sielos, vidinio gyvenimo ar šeimos paveikslą, kuris iš tiesų parodo, kas yra reikšminga ir kas yra ar buvo paslėpta, pamiršta.

Šeimos konsteliacijos metodo unikalumas tas, kad įmanoma padėti visiems šeimos nariams,
net jei konsteliacijoje dalyvauja tik vienas. Pirminis paprastumas slepia profesionalumą, netikėtus svarbius atradimus ir galimybes.
 Dokumentiniai filmai/video apie konsteliacijų metodą

Kazimieras D. Daugėla radijo laidoje "Čia ir dabar" 

KONSTELIACIJOS METODAS:
PROBLEMŲ SPRENDIMAS IR NAUJA PASAULĖŽIŪRA

ŽIŪRĖTI VAIZDO ĮRAŠĄ

k d radio laidoje.jpg

METODO PRIVALUMAI
.
•    Jį galima naudoti net tokiose situacijose, kai trūksta informacijos apie konsultuojamąjį arba problemą.

•    Sudėtingos problemos esmę suvokti galima gan greitai, nes naudojamas emocinis rezonansas.

•    Pakanka labai minimalios informacijos, be išsipasakojimų, todėl asmeninė kliento sfera yra daugiau apsaugota, mažesnis pasipriešinimas pagalbos priėmimui.

•    Dėl galimybės žengti tiesiai į esmę, vidinį pažinimą, su šio metodo pagalba sutaupoma dešimtys darbo su asmeniu, šeima ar specialistu valandų (o kartu ir lėšų).

•    Pažvelgus  į tai, kas kol kas nepavyksta, išdėsymas gali duoti papildomų galimybių geriau daryti tai, ką asmuo jau daro.

•  Nesikerta su kitais psichoterapijos, psichologinio konsultavimo metodais (geras pagalbininkas ir kitų konsultavimo, terapijos sričių specialistams – derinant įvairius metodus).

 

 

SISTEMINĖS ŠEIMOS KONSTELIACIJOS "DIRBA" SU PLAČIU PROBLEMŲ SPEKTRU: 

•    Šeima ir asmeninis gyvenimas: santykiai šeimoje, santykiai su partneriu, vaikais, tėvais, vienatvė ir kt.

•   Sveikatos problemos: ūmūs ir lėtiniai susirgimai, atskiri simptomai, būsenos, bendra savijauta.

•   Profesinė veikla: karjeros augimas, verslo vedimas, finansiniai rūpesčiai ir kt.

•    Psichologinė sritis: baimės, kompleksai, nepasitikėjimas savimi, sunkumai santykiuose su žmonėmis, priklausomybės ir kt.

•   Problemos kitose gyvenimo srityse, kurios gali turėti sisteminį charakterį (sistemines priežastis).


Konsteliacijos pagalba galima ne tik giliau pažinti save ir aplinkinius, bet ir pagilinti ryšius su artimaisiais, sustiprinti santykius ir meilę, atrandant savyje dar nepanaudotus resursus, galimybes. Ji gali būti ir kaip savarankiškas, ir kaip pagalbinis metodas, "įrankis" žmonėms, einantiems savęs pažinimo, tobulėjimo keliais.

SVARBU. Kartais tenka girdėti neigiamų atsiliepimų apie konsteliacijų metodą. Dažniausiai taip nutinka tuomet, kai konsteliacijas atlieka nekvalifikuoti specialistai, kurie pasivadinę psichologu ar konsteliatoriumi veda konsteliacijas, konsultuoja.

Todėl prieš užsirašant konsteliacijai, rekomenduojame pasidomėti, kur konsteliatorius mokėsi minėto metodo, kad įsitikintumėte jog prieš Jus kvalifikuotas specialistas, o ne savamokslis.

Mūsų instituto specialistai – kvalifikuoti psichologai-psichoterapeutai, savo darbe naudoja sistemines šeimos konsteliacijas, kaip sisteminės-fenomenologinės psichoterapijos (konsultavimo) metodą (o ne dvasinę-ezoterinę praktiką).

Šio metodo mokėsi bei nuolat kelia savo kvalifikaciją Maskvos konsultavimo ir sisteminių sprendimų institute bei Vokietijos Wiesloch sisteminių sprendimų institute.

 

Sertifikuotų specialistų sąrašą galite rasti ČIA

REGISTRUOTIS ASMENINEI KONSULTACIJAI/KONSTELIACIJAI

ŽIŪRĖTI VIDEO ĮRAŠĄ

mqdefault.jpg

Ar neteko girdėti moters ar merginos sakant: „Aš tikrai nebūsiu tokia, kaip mano mama!"

Arba vyro, kuris tikintų, kad jis ir jo tėtis – kaip diena ir naktis?

Dauguma iš mūsų norim būti kitokiais nei mūsų tėvai, tačiau nepaisant to tampam lygiai tokiais pačiais, kaip jie.

Kaip nekartoti tėvų klaidų, gyventi savo gyvenimą ir tapti laimingais žiūrėkite šiame video fragmente iš Santykių harmonizavimo vakaro su šeimos konsteliacijomis.

P.S. Šiame video įraše – demonstracinė konsteliacija, t.y. parodoma, kokiu principu vyksta darbas, ką gali patirti jame dalyvaujantys žmonės. Realių terapinių darbų nefilmuojame ir neviešiname.