VšĮ SISTEMINIŲ SPRENDIMŲ INSTITUTAS

  • Šeimos konsteliacijos
  • Psichologinis konsultavimas
  • Seminarai, paskaitos, mokymai

Kontaktai:
Tel.: +370 620 91691, +370 637 74700

el.p.: info@konsteliacijos.lt

 


lt ru
 
   
Šeimos konsteliacijos: kaip išsilaisvinti iš protėvių įtakos?

pl.jpgŠEIMOS KONSTELIACIJOS: KAIP IŠSILAISVINTI IŠ PROTĖVIŲ ĮTAKOS?

 

Psichologija teigia, kad mūsų nesėkmių priežastys glūdi vaikystėje. Nemylimas, o galbūt ir nepageidaujamas vaikas, suaugęs gaus „pasveikinimą" iš praeities: tėvų nemeilė atsispindės jo gyvenime, net jei jis jos ir neįsisąmonina. Šiuolaikinė psichoterapija eina dar giliau: ji teigia, kad daugelis mūsų gyvenimo problemų yra kilusios iš šeimos ir giminės istorijos. T. y. iš praėjusių kartų: jei močiutė patyrė nelaimingą meilę, ji „primins" apie tai savo anūkėms ir proanūkėms santykių su vyrais sunkumuose. Ir visai nesvarbu, kad jos apie savo močiutę ar promočiutę nieko nežino - psichika išsaugo elgesio algoritmą giminės atmintyje, moterų likimuose ir skatina praeities scenarijų kartojimą. Taip, kad dažna skyrybų, moterų vienatvės, nemokėjimo kurti santykių šeimoje ir darbe, depresijų ir net ligų priežastis yra praeities įvykių, šeimos paslapčių ir „skeletų spintoje" atgarsiai.

 

Jei moteris vaikystėje turėjo prastus santykius su tėvu, būsimame vyre ji ieškos savo tėvo bruožų, lygiai taip pat, kaip perdėtas valdingumas ir mamos rūpestis sūnumi atsispindės jo santykiuose su žmona, kuriai jis nesąmoningai perkels motinos vaidmenį. Visa tai išprovokuos santykių konfliktą - lygiai taip pat, kaip ir nebaigti santykiai su prieš tai buvusiu moters ar vyro partneriu.

 

Mokslui jau žinoma, kad mes savyje nešame praeities atspaudus ne tik DNR chromosomų pavidale, kuriame užkoduota mūsų išvaizda, imunitetas ir ligos, bet ir psichologiniame giminės atminties pavidale, kuris perduodamas iš kartos į kartą.

 

Išgąstis, tėvo ar motinos abejingumas vaikui arba vienas kitam,
grandioziniai norai, stipri meilė arba neapykanta ir kiti šeimos gyvenimo konfliktai yra paveldimi, kaip ir ligos.

 

Ir jei šeimos gyvenimas nesusiklosto ir neatneša laimės, verta išpainioti šiuos šeimos mazgus ir atskleisti šeimos paslapčių skraistę – kad suprastume esminę savo problemų priežastį ir galėtume pakeisti savo elgesį ir veiksmus.

 

Tačiau kaip sužinoti apie tai, kas yra taip svarbu, tačiau paslėpta laiko, kai tėvai jau palikę šį pasaulį, o protėvių likimai - paslaptis po septyniais užraktais? Vieną iš būdų atrado vokiečių psichologas ir filosfas Bertas Helingeris, pavadinęs jį šeimos arba sisteminėmis konsteliacijomis (išdėstymais). Konsteliacijos, kaip „gyvas" veidrodis sugeba atspindėti sisteminę šeimos konfliktų priežastį. Tikslaus psichoterapinio sisteminių konsteliacijų poveikio pagalba įmanoma harmonizuoti atspindį giluminėje praeities įvykio atminyje. T.y. padaryti taip, kad psichika nebeužsiimtų kažkokiomis seniai įvykusiomis problemomis. Vienas iš Helingerio atradimų – perimti jausmai: pasirodo, labai daug jausmų ir emocijų mes perimame iš savo artimųjų (pagal Hellingerį, iki 80 % mūsų jausmų - tai perimti jausmai!).

 

Konsteliacijų tikslas – ne kažkokių lemtingų įvykių žmogaus gyvenime atkūrimas, o jo išlaisvinimas nuo iš kartos į kartą perduodamų ligų ir nelaimių. Konsteliacijos padeda suprasti savo problemą, ją transformuoti, pamiršti, atleisti ir pradėti gyventi pagal naują - sėkmingesnę formulę. 

Apie seminarus su konsteliacijomis skaitykite ČIA


Grįžti į visus straipsnius